A magánvállalatok elsődleges célja a nyereségszerzés. Tevékenységük során költségeik ill. kiadásaik jönnek létre, melyeket különböző forrásokból fedeznek - például a hozamaikból. A hozamok és költségek összevetésével kimutatható a vállalat gazdasági eredménye - jó esetben nyereség, rosszabb esetben veszteség.

A kurzus elsődleges célja bemutatni a gazdaságban előforduló fogalmak jelentését, hogy a megszerezett ismeretek segítségével világosabb és könnyebben értelmezhető legyen a közgazdaságtan.

Laikusként magam sem értettem, miért jó egy vállalatnak, ha befektet bizonyos vagyontárgyakba, s azok értékét a használat idején "leírja". Mit is jelent ez a fogalom? A kurzus áttekintést nyújt a vállalati vagyon fajtáiról, a leírások lényegéről, a beszerzés módjairól és a vagyontárgyak értékeléséről alátámasztva a jelenleg hatályban lévő jogszabályokkal.

Az ember azt hihetné, anyagot vásárolni a termeléshez a legegyszerübb feladat a világon, hiszen vásárolni mindenki tud. Ám időben beszerezni a termeléshez szükséges tényezőket, jó áron, a megfelelő minőségben a legoptimálisabb feltételek mellett - ez már hozzáértést igényel. A kurzus betekintést nyújt a készletekkel való gazdálkodásba, bemutatva, mi minden szükséges ahhoz, hogy a termelés folyamatosan, megszakítások nélkül müködhessen.

"Nincsen rossz termék, csak tehetetlen eladó" - mondják a szakemberek. A kurzus a marketing kulcsfontosságú szerepét hivatott bemutatni az egyre erősödő és növekvő (részben a gazdaság liberalizációjának köszönhetően) piaci versenyben , a konkurenciában. A marketing segít a vállalatnak túlélni és sikert aratni.

A kurzus célja bemutatni a "régi" menedzserek és a maiak eltérő nézeteit a vállalatirányításról. A menedzsment a tervezésből indul ki, a szervezésen és a döntéshozatalon keresztül az ellenőrzés folyamatával zárul. Kulcsfontosságú szerepet játszik a személyzeti menedzsment - a munkások beszerzése, kiválasztása, a róluk való gondoskodás, a jutalmazásuk ...

A kurzus lényege bemutatni a vállalkozást, mint tevékenységet általánosságban és konkrétan, a Szlovákiában érvényes jogszabályok alapján. A vállalkozói engedély megszerzésének vagy egy társaság megalapításának folyamata a kurzus elvégzése után egyszerübbé és áttenkinthetővé válik mindenki számára.