A geopark program

Itt az ideje, hogy megismerkedjünk a geopark hazánkban még újnak számító fogalmával. A geopark nem csupán a kőzetekről, hanem az emberekről is szól.

A geopark egyaránt szolgálja a geológiai, természeti, környezeti egyedi értékek és a kulturális hagyományok védelmét, ezenkívül térségfejlesztési koncepciót is jelent.
Kontinensünkön tizenhárom országban 32, az egész világon az UNESCO égisze alatt 18 országban 57 nemzeti geopark alkotja az európai, illetve a globális hálózatot.
Németországban hat, Olaszországban és Nagy-Britanniában négy-négy ilyen létesítmény működik. Az új EU-tagok közül csak Csehországnak és Romániának van egy-egy geoparkja.

A hazai kezdeményezők hangsúlyozzák, hogy a geopark program nem újabb védett területet és korlátozásokat jelent, hanem olyan területek tartoznak ide, amelyek számos ismert és kevéssé ismert geológiai, ökológiai és kulturális értékkel rendelkeznek.
A program vállalkozik ezeknek az értékeknek a szélesebb közönség számára történő bemutatására, ami elsősorban interaktív módon (kiállítás, tanösvények, egykori rekultivált bányák ) történik. A program nélkülözhetetlen eleme, hogy ehhez számos más turisztikai „attrakció” is kapcsolódik, amelynek megvalósítása csak a helyi lakosság, az önkormányzatok és a civil szervezetek bevonásával lehetséges.

Nógrád - Novohrad Geopark

2005-ben, a Salgótarjáni Kistérség és a szlovákiai mikrotérségek kezdeményezésére vették kezdetüket a Nógrád–Novohrad Geopark tervezésének érdemi munkálatai. 2007 végére mindkét oldalon elkészültek a geopark létrehozását megalapozó szakmai tanulmányok. Majd az értékfeltárást követően 2008 márciusában, Füleken, megalakult a Nógrádi Turisztikai Információs Központ, mely a  geopark szlovákiai részének adminisztrációs feladatait is ellátja. A magyarországi rész központja Ipolytarnócon található. 

Miért éppen Nógrádi Geopark ?

A térség rendkívül gazdag egyedi értékekben. Ezek közé tartoznak az ipolytarnóci ősmaradványok, a somoskői, füleki és salgói vár, a salgótarjáni középkori barlanglakások, Hollókő és az európai uniós védettséget élvező Ipoly folyó egy része, de a palóc hagyományok, a szentkúti búcsújáró hely vagy a dalai láma által felszentelt tari sztúpa buddhista szentély is. 
A történelmi Nógrád vármegyében – a földtani, természeti, környezeti értékek védelme mellett a térség turisztikai vonzerejének növekedését és ökológiai szemléletű gazdasági fejlesztését várják a kezdeményezéstől.

Utolsó módosítás: 2010. december 7., kedd, 03:53