A világ nyelveiről

 

 

Néhány kérdés mindig foglalkoztatta az embereket a nyelvvel kapcsolatban.

Ø      Istentől származik-e, vagy az ember alkotta ?

A Biblia szerint a nyelv Isten adománya: „ Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige…” – áll az Újszövetségben.
Eme teremtéselmélettel szemben a 20. század fejlődéselméletét valló tudósok szerint az emberi nyelv – az állati kommunikáció bizonyos elemeire épülve – hosszú, folyamatos fejlődés eredményeként jött lére. 

Ø      A beszéd volt előbb vagy a nyelv ?

Már régen bizonyított tény, hogy a nyelv a beszédből ered és a beszédben ölt testet. Egyik sem létezik a másik nélkül !

Ø      Átok vagy áldás, hogy sok nyelv van a világon ?

A Biblia szerint büntetés, hogy nem értjük egymást: „ Nosza szálljunk alá, és zavarjuk ott össze a nyelvöket, hogy meg ne értsék egymás beszédét ! ” – olvasható Mózes könyvében a bábeli torony építéséről szóló részben. Ennek előzménye, hogy Isten megharagudott az emberekre, amiért azok a magas torony építésével bele akartak pillantani titkaiba.
Sok nyelvész szerencsének tartja a nyelvi sokszínűséget. Minden egyes nyelv új gondolkodásmóddal, kultúrával gazdagítja az emberiséget.

Ø      Az újságírók megkérdezték a tudós Robert  Ware, az internetes szótár kidolgozóját, hogy szerinte a mai modern világban szükség lesz-e még a nyelvre, a nyelvi sokszínűségre ?

A válasz: Az Internet összekapcsolja a világ lakóit, ami a kommunikációban fontossá teszi egy közös nyelv használatát. Ugyanakkor általa a különböző nyelvű és kultúrájú  emberek között jön létre kapcsolat, és ezzel megnő az érdeklődés a többnyelvűség iránt. De az is igaz, hogy a kommunikáció természetes közege mindenki számára az anyanyelv, a kapcsolattartásnak pedig semmi mással nem pótolható formája a személyes érintkezés. Megjósolható tehát, hogy a technikai fejlődés megkönnyíti, felgyorsítja az információáramlást, de soha nem helyettesítheti, nem teszi nélkülözhetővé a nyelvi kapcsolatrendszert, hiszen az ember mindenekelőtt társas, társadalmi lény.

 

Mindezek után leszögezhető, hogy a nyelv segítségével

  1. az ember természeti lényből társadalmi lénnyé vált

  2. az ember mérhetetlen tudást halmozott fel

  3. kommunikál

  4. jeleket, ezen belül nyelvi jeleket alkot és értelmez.

Utolsó módosítás: 2010. december 7., kedd, 03:53