NYELVTÍPUSOK



A nyelveket a jelentésviszonyok kifejezésének nyelvtani eszközei szerint szokás nyelvtípusokba sorolni. A nyelvtípus a nyelvcsaládnál tágabb rendszertani egységként fogható fel; az azonos nyelvcsaládba tartozó nyelvek általában azonos nyelvtípusba is tartozok, ugyanakkor az egymással nem rokon nyelvek is tartozhatnak egy nyelvtípusba. Mindazonáltal meg kell említeni, hogy egy adott nyelv az esetek túlnyomó többségében nem sorolható tisztán egyetlen nyelvtípusra, mindig átmenetekrõl van szó, és a nyelvet általában abba soroljuk, amelyik a legjellemzőbb.

A három főtípust  állapítjuk meg: ANALITIKUS NYELVEK, SZINTETIKUS NYELVEK és POLISZINTETIKUS NYELVEK.
Az ezekbe tartozó altípusokat az alakváltozások (ragozás) jellege határozza meg: ANALITIKUS NYELVEK csoportjába az IZOLÁLÓ (elszigetelõ típusú), a SZINTETIKUS NYELVEKhez a FLEKTÁLÓ (hajlító-ragozó) és az AGGLUTINÁLÓ (toldalékoló-ragozó), a POLISZINTETIKUS NYELVEK csoportjába az INKORPORÁLÓ (bekebelezõ) típusú nyelvek tartoznak.

 

 

  NYELVCSALÁDOK


=  A nyelvek olyan csoportja, amelyek egy közös nyelvből származnak.


A nyelveket eredetük, történeti fejlődésük, egymáshoz való hasonlóságuk, rokonságuk (nyelvrokonság) alapján nyelvcsaládokba soroljuk. Ezek egy vagy több alapnyelvből, ősnyelvből jöttek létre (felfogás kérdése). Az egy ősnyelvből kifejlődött utódnyelvek egymással rokonságban vannak, nyelvrokonok.

A világon létező kb. 3000 nyelvet több nyelvcsaládba soroljuk, de a világ minden táján vannak olyan nyelvek, melyek egyediek, nyelvcsaládba nem csoportosíthatók (pl. a baszk v. lapp nyelv besorolása valamely nyelvcsaládba nagyon kérdéses).

Az európai nyelvek jelentős része két nyelvcsaládba tartozik, az indoeurópaiba és az uráliba.
A fő nyelvcsaládokon belül újabb nyelvcsaládok, nyelvcsoportok alakultak ki. Az angol, a francia, az orosz nyelv indoeurópai nyelv, de ezen belül a francia az újlatin nyelvek, az orosz a szláv nyelvek, az angol a germán (indogermán) nyelvek családjába tartozik.

 

A magyar nyelv az uráli nyelvcsalád finnugor ágába tartozik.

 

 

Utolsó módosítás: 2010. december 7., kedd, 03:53